Wednesday, August 10, 2011

Menu 2 : Popia Daging

Jom main masak-masak lagi..
hari tu aku ada cerita aku masak

ikan cencaru kukus

Bakso Malaysia =)

dan baru-baru nie.. aku buat POPIA DAGING
bulan-bulan puasa nie kan, kalau kita nak beli macam tak berbaloi kan?? baik la kita buat sendiri.. pastinya Berbaloi-baloi..
yelah kalau kita beli kat area kawasan rumah aku nie singgit baru la dapat 3 or 4(depends pada penjual) pahtu intinya pulakkk... waduhh.. waduhh... sakit mata, sakit hati tengok tu belum kira rasanya lagi kan?? lagi-lagi bulan puasa ramai peniaga yang fikir untung je... tak fikir sedap ke tak benda yang mereka jual tu. Tapi memang la tak semua. =)

Bahan-bahan yang ku guna semuanya yang simple-simple je.
Daging cincang
Taugeh
Lobak Merah
dan yang paling penting harus la kulit popianya kan?? =)

Mula-mula daging cincang tu aku goreng dulu dengan bawang yang dah potong dadu
then taugeh dan carrot tu aku celur kejap je sebab nak rangup-rangup sikit.

letak intinya kat atas kulit popia tu
gulung-gulung (pic agak gelap sebab malas nak setting.. hehheheh)
antara yang dah siap digulung
dan hasilnya???..... =)

makan puas-puas
dengan hanya modal yang kurang dari RM10, aku dapat sediakan banyak popia nie and kulit popia tu pun bnyak lagi bakinya yang masih boleh buat lagi.. dan intinya sangat puas dimakan.

Selamat mencuba!!!


No comments: