Tuesday, September 30, 2014

Singgang Johor



Orang Johor,,, orang johor!!! siapa orang johor angkat tangan..
hehhehehe..

Saya memang orang Johor sejati.. ceehhh.. sebab mak dan encik memang dua-dua asal Johor.
So kita share la resepi orang Johor kan?? Baru la betul-betul sejati...

Bahan-bahan:
Ikan selar kuning (ikut korang nak makan ikan apa, ikan kembung sedap.. ikan parang lagiii sedap)
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
*2 inci kunyit
2 batang serai (diketuk)
Daun kunyit (optional.. nak letak boleh tak letak pun ok je.. sedap jugak)
Asam jawa atau asam keping
4 batang kacang bendir

Cara-cara :
1. Blendkan semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak... then tumiskan semua bahan-bahan yang dah diblend, masukkan sekali serai yang diketuk tadi. Tumiskan sampai naik bau.. bau wangi bawang-bawang..
3. Masukkan air.. agak-agak smpai ikan tenggelam. Tunggu sampai menggelegak airnya baru masukkan ikan sebab ikan cepat lembut kalo masukkn awal sangat nanti ikan akan hancur...
4. Masukkan sekali asam jawa, biar lebih sikit sebab singgang memang masakan nya masam-masam.. baru la syokkk makan dengan sambal belacan.. kan??
5. Masukkan pulak bendir dan daun kunyit.
6. Perasakan dengan garam.. balance kan dengan rasa masam asam jawa.


Siappp.. tutup api, sedia untuk dihidangkann.... bertambah-tambah sedap kalau makan dengan ikan goreng dan sambal belacan.. perghhh.. nikmattt!!! hehhehe ... lauk nie antara salah satu favourite suami den selain asam pedas dan sotong goreng tepung..
senang kan??? siapa cakap masak susah?? hehhehehe...
belajar yang senang-sennag dlu yerkkk.. baru la da terror sikit belajar yang susah macam beriani tu...

Basically, singgang Johor nie lebih kurang je macam singgang ganu cuma yang bezanya singgang ganu tak letak kunyit so warnanya macam pucat gitu... tapi rasanya diaorg tak guna bawang putih kot.. kan??

So.. apa lagi...
Selamat mencuba semua!!!!

No comments: